Články

facebook icon

Jarné práce v záhrade

Jar je obdobím, ktoré prináša nový život do našich záhrad a ponúka množstvo príležitostí na prípravu a úpravu našich zelených priestorov. S príchodom teplejších dní a dlhších dní svetla je teraz ten správny čas začať s jarnými prácami v záhrade. Tu je niekoľko krokov, ako sa pripraviť na túto sezónu obnovenia a rastu:

  1. Čistenie a upratovanie: Začnite jarnú sezónu odstránením zvyškov starých rastlín a lístia, ktoré sa nahromadili počas zimy. 

  2. Príprava pôdy: Počas zimy môže pôda stratiť svoju úrodnosť a štruktúru. Preto je dôležité pôdnu štruktúru rozrušiť a uvoľniť, aby sa zlepšila cirkulácia vzduchu a vody. Prípadne môžete do pôdy pridať organické hnojivo alebo kompost, aby ste dodali živiny a zlepšili jej kvalitu.

  3. Sadenie nových rastlín: Jarná sezóna je ideálnym časom na sadenie nových rastlín do vašej záhrady. Vyberte si rastliny, ktoré sú vhodné pre váš klimatický a pôdny typ a zabezpečte im dostatok miesta a živín, aby mohli dobre rásť.

  4. Zavlažovanie: S príchodom teplejších dní je dôležité začať s pravidelným zavlažovaním vašich rastlín. Dodajte im dostatok vody, aby mohli dobre rásť a kvitnúť.

  5. Orezávanie: Kontrolujte vaše rastliny a kríky a odstráňte všetky mŕtve alebo poškodené vetvy. Orezávanie podporuje zdravý rast a tvar vašich rastlín a pomáha odstrániť potenciálne choré časti.

  6. Ochrana pred škodcami a chorobami: S nástupom teplejších dní sa môžu objaviť aj škodcovia a choroby. Buďte ostražití a pravidelne kontrolujte vaše rastliny na príznaky infekcií. Ak sú prítomné, použite vhodné prostriedky na ich kontrolu a ochranu.

  7. Jarná starostlivosť o trávnik: jarné prerezanie trávniku tzv. vertikutácia zaistí lepší prístup živín, vlahy, slnka a vzduchu ku koreňom. Zároveň ho zbaví všetkého, čo do zdravého trávneho porastu nepatrí a hlavne vyvolá odnožovanie trávnych koreňov. Ideálne spojiť vertikutáciu s jarných prvým hnojením trávnika.

  8. Rez ovocných stromov a krov: Pri samotnom reze je najdôležitejšie odstrániť prestarnuté drevo, ktoré nám neprináša úrodu a urobiť tak priestor pre mladé drevo, na ktorom môžu vzniknúť nové puky a následne plody.                                                                                                                                                                                                                                                                                               Jarné práce v záhrade nie len pomáhajú udržiavať vašu záhradu v dobrom stave, ale tiež vám poskytujú príležitosť prežiť čas vonku v prírode a vytvárať krásne a zdravé prostredie pre seba a vašu rodinu. Takže vezmite si rukavice a nástroje a začnite s týmito jarnými úlohami, aby vaša záhrada kvitla a rozkvitala tento rok.